search
cart
gridTermékkategóriák
4K-s Dune HD áprilistól

4K-s Dune HD áprilistól

2016. 03. 08.
Áprilisban kerülhet a boltokba az első Dune HD lejátszó, 4K kimenettel
 
 
Várhatóan 2016 áprilisában kerül a boltokba az elsõ Dune HD lejátszó, amely már 4K-s kimenettel rendelkezik. Mivel a Sigma Designs SMP8758 processzorra épül, így nem marad ki az integrált VXP képfeldolgozás sem – végre!
 
A Solo 4K névre keresztelt újdonság a TV-303D utódjának is tekinthetõ abból a szempontból, hogy õ is 2,5"-es merevlemezt fogad a hátulról elérhetõ fiókján keresztül. A dupla antenna a 802.11ac szabványú belsõ wifi-kártyához csatlakozik, így akár 300+ Mbit fölötti sebességû filmek (ha lesznek egyszer ilyenek) is lejátszhatóak vezeték nélküli hálózaton. Bár a 4K-s videókimenetre (HDMI1.4b, tehát max. 30 fps sebességig) szerintünk még évekig nem igazán lesz szükségünk, a Blu-ray ISO-k és mappák (2D és 3D is) lejátszása teljes menüvel együtt különlegessé teszi a Solo 4K-t a jelenleg kapható konkurensek között. Ha pedig a gyártó komolyan gondolja az androidos támogatást is, akkor egy teljes értékû asztali számítógépet kapnak a leendõ vásárlók, nem csak egy kiváló kép- és hangminõségû hardveres médialejátszót.
 
A Sigma Design által pár éve megvásárolt VXP képjavító technológia 2012-ben mutatkozott be elõször Sigma médiaprocesszorba integrálva, a Popcorn Hour A-400 lejátszóban. Azóta már a Popcorn Hour A-410 és a VTEN modellek is élvezik a VXP elõnyeit, amely a képminõség terén a több százezer forintos asztali Blu-ray lejátszókkal versenyképessé teszi ezen médialejátszókat is. A Dune HD – jó szokásához híven – nem vásárlóin, élesben szerette volna tesztelni és fejleszteni az új processzorok egyedi szoftverét, inkább megvárta, amíg kiforrja magát a technológia; ma már a 3. generációnál tartunk (SMP8910/8911, SMP8756/8757, SMP8758/8759). Az SMP8758-as CPU, ami a Solo 4K-ba került – bár szintén kétmagos és 1,2 GHz-es – kétszer több utasítást képes feldolgozni másodpercenként, mint az elõzõ változat a Popcorn Hour VTEN-ben. Erre a teljesítményre fõleg a jövõben várható 4K-s tartalmak zökkenõmentes feldolgozásakor lehet szükség.
 
A kétmagos processzor 1 GB RAM-mal gazdálkodhat az új Dune HD készülékben, a firmware-nek pedig a 4 GB-os ROM-ban kell elférnie (összehasonlításképpen a VTEN-ben 512 MB-os a flash ROM).
 
 
Ha összehasonlítjuk a TV-303D és a Solo 4K hátlapját, kb. az alábbi fontosabb megállapításokat tehetjük az új készülékrõl:
  • Mérete kisebb, 160 mm-es szélesség helyett csak kb. 129 mm széles lehet, és alacsonyabb is kicsit.
  • Nincs rajta USB3.0 slave csatlakozó, azaz USB-s merevlemezként nem csatlakoztatható a számítógépünkhöz. Így a 2,5"-es merevlemezre egy dokkolón vagy hálózaton kereszül (a Solo 4K-ban is van Samba- és FTP-szerver) másolhatunk fájlokat.
  • Optikai digitális kimenettel nem rendelkezik a régebbi házimozi-erõsítõk számára, de az AV OUT csatlakozón elérhetõ sztereó hangkimenet kapcsolható épp úgy, mint néhány korábbi Dune HD TV modellen; azaz az egyik csatornán koax digitális hang is kiküldhetõ. HDMI-s erõsítõkhöz természetesen a HDMI1.4b csatlakozón érdemes érintetlenül továbbküldeni az akár 7.1-es és 24-bites hangsávokat.
  • Komponens analóg videókimenet már nincs, de kompozit és sztereó hang még található rajta az AV OUT csatlakozón.
  • Külsõ infra vevõ itt is használható.
  • A dupla külsõ antenna és a 802.11ac szabványú belsõ wifi-kártya segítségével várhatóan már gond nélkül nézhetünk akár 3D Blu-ray filmeket is vezeték nélküli hálózatunkon – már ha routerünk is támogatja ezt a sebességet, és nincs túl messze a lejátszótól.
  • Az ANT IN bemenetre DVB-T (tetõ)antennát csatlakoztatva a szabadon fogható földfelszínû tévéadások nézhetõek és rögzíthetõek a Solo 4K-val, dekóderkártyát (pl. MindigTV) a többi Dune HD lejátszóhoz hasonlóan õ sem kezel.
  • A hátrafelé kihúzható lemezfiók és a sûrû hátlapi csatlakozók/kábelek miatt hiába lehetséges akár használat közben is cserélni a HDD-t/SSD-t, ez sokkal kényelmetlenebb mûvelet, mint a TV-303D esetében, annak bal oldali fiókjának köszönhetõen.
  • Itt is két USB2.0-port használható külsõ háttértárak csatlakoztatására – egy a hátlapon, egy az elõlapon kapott helyet, és bár a jelenleg publikus képeken nem látszik, van valahol a Solo 4K-n is SD-kártyaolvasó.
 
A gyártói oldalon elérhetõ specifikációkat böngészve további újdonságokat is felfedezhetünk, amelyek eddig Dune HD modelleken még nem voltak elérhetõek. A zenefájlok formátumai között megjelent az Apple ALAC, az Apple veszteségmentes hangformátuma. Végre kapunk DLNA Media Renderer klienst is a Solo 4K-ra, azaz bizonyosan streamelhetünk rá zenét a legtöbb DLNA-forrásból akár egy mobiltelefonon keresztül irányítva a folyamatot, így pl. TV nélkül is tökéletesen használható a készülék mint zenelejátszó (pl. egy NAS-on tárolt zenegyûjteménnyel). Bár a VXP csúcsminõségben skálázza fel akár az SD-tartalmakat is fullHD és 4K-felbontásra, lehetõségünk lesz arra is, hogy minden filmfájlt az eredeti felbontásának megfelelõ videókimenetre kapcsolva játsszunk le – gondolva azokra, akiknek high-end képprocesszoruk vagy tévéjük esetleg a VXP-nél is szebben skáláz fel (már ha van/lesz ilyen). A 4K-s tartalmakhoz kifejlesztett H.265-ös kódolású filmeket 10-bites színmélység mellett is képes dekóldolni a Solo 4K, így 64-szer több színt jeleníthetünk meg, mint a szokásos, színenként 8-bites filmek esetében.
 
Bár hasonló már a TV-303D és Base 3D modelleknél is mûködött, érdemes megemlíteni, hogy a Solo 4K mûködik wifi access point-ként, sõt akár routerként is. Így, ha ethernetes lejátszóként használjuk, akkor is profitálhatunk a beépített 802.11ac-s wifikártya sebességébõl, hiszen használhatjuk ezt egy szupergyors wifi-hálózat létrehozására, ha ilyenünk eddig nem lett volna otthon. Sõt, ha kábelmodemhez vagy etherneten érkezõ internethez csatlakoztatjuk a készüléket, akkor képes majd routolni is, így routerként is használható bizonyos szintig. Blu-ray, DVD lejátszása menüvel? Azt gondoljuk, a 4K-nál egy ideig még sokkal izgalmasabb tulajdonság a teljes értékû Blu-ray- és DVD-lejátszás fájlból. A CINAVIA másolásvédelem széleskörû elterjedése 2012. márciusa óta azt eredményezte, hogy a médialejátszók a Blu-ray fájlokat már csak úgynevezet Lite módban (a lemez menüje nélkül, azonnal a filmet indítva, esetleg egy egyszerû szöveges menün át elérhetõvé téve a lemez extra tartalmait is) képesek lejátszani, mivel nem tartalmaznak Blu-ray licenszt. Cserébe nincs rajtuk CINAVIA védelem, tehát a védett lemezrõl rippelt fájlok lejátszása problémamentes. Az asztali Blu-ray lejátszók gyártói viszont kénytelenek egy ideje a készülékeiken a CINAVIA védelmet mûködtetni, így hiába képesek ezek az eszközök – a médialejátszókhoz képest azért általában csak korlátozottan – médiafájlok lejátszására is, a CINAVIA vízjelet tartalmazó hangsávok (de akár egy MP3-as fájl is) némák maradnak.
 
Úgy tûnik, a Solo 4K forradalmat hoz ezen a téren (is). A Blu-ray iso fájlokat és BDMV mappákat pontosan ugyanúgy képes lejátszani, mint a BD-lienszes asztali lejátszók a gyári lemezekrõl; tehát grafikus menüvel, általában átugorhatatlan filmajánlóval, reklámmal és pl. a kalózkodás veszélyeire figyelmeztetõ üzenettel – legyen szó 2D-s vagy 3D-s tartalomról. Ebbõl minket fõleg a grafikus menü érdekel, hiszen nem csak az az értelme, hogy látványos pl. a fejezetek kiválasztása indításkor, de számos extra tartalmat is találunk egy diszken, akár még játékokat is a gyerekek számára, nem beszélve az internetkapcsolat esetén elérhetõ (a filmkiadó webszerveréhez kapcsolódó, onnan extrákat letölteni képes) BD-J kiegészítõkrõl. Mindeközben a Solo 4K processzora nem tartalmazza a CINAVIA védelmet, így a védelmet hordozó fájlok lejátszása is gond nélküli lesz (ezt már teszteltük is egy védett FLAC fájllal)!
 
Hasonlóan, a DVD iso fájlok és VIDEO_TS mappák is teljes értékû DVD-lemezként indíthatóak el a Solo 4K-n, tehát a lemez menüjét is használhatjuk. Ezt azért fontos kiemelnünk, mert bár napjaink legtöbb médialejátszója menüvel játszik le DVD fájlokat, de a Sigma Designs már kihagyta a Popcorn Hour VTEN-ben használt processzorának SDK-jából a DVD-támogatást (ugyan, ki akar még DVD-t nézni?), így ott a DVD-k is csak Lite módon játszhatóak le.
 
 
Nyitottan a fejlõdésre
 
A 4 GB-os ROM igen komoly méretû programok, firmware tárolását teszi lehetõvé, így szinte korlátlanok a fejlesztési lehetõségek a szoftver terén. Egy irány, amely gondolatával a Dune HD fejlesztõi már évek óta kacérkodnak, az okosotthon rendszerek távvezérlése. Pontosabban a médialejátszó, mint egy kisebb vezérlõközpont a lakás világításának, fûtésének vezérlésére, de akár az IP-kamerák képének megjelenítésére. Mivel a Dune HD Sigma Designs processzorokat használ a kezdetek óta, kézenfekvõen a Sigma másik technológiájának, a Z-Wave rendszernek az integrációja várható. A Solo 4K alaplapján már vannak csatlakozási pontok EZEN Z-Wave interfész számára. Ha a felhasználók részérõl komoly érdeklõdés mutatkozik, akkor viszonylag egyszerûen upgrade-elhetõ a készülék, vagy akár gyárilag telepített Z-Wave kártyával is forgalomba hozható lesz, meglátjuk.
 
Mint médielajátszótól elsõsorban azonban olyan szélesebb felhasználói körben hasznos funkciót várunk el, mint pl. a beépített jukebox szkenner vagy látványosabb zenelejátszó program. A Solo 4K kezelõfelülete nem fog megújulni, az ránézésre teljesen megegyezik majd az aktuális és korábbi modelleken megszokottal (amelyhez számtalan skin elérhetõ már pl. a Dune Store Extension használatával. Megjelenésekor még valószínûleg semmilyen új extrát nem találunk a menürendszerben és a telepíthetõ appok között, de már folyamatban van egy belsõ jukebox szkenner fejlesztése, így erre nagyon számítunk a következõ hónapok során.
 
A fentiek alapján vélhetõen sokan kíváncsiak lesznek a Solo 4K várható árára. Az aktuális EUR árfolyammal számolva, most kb. 95–100 ezer forint között lenne a 27% áfát tartalmazó kiskereskedelmi ára. Meglátjuk, áprilisig változik-e a tervezett európai ár vagy a forint árfolyama...