search
cart
gridTermékkategóriák
Számítógép pendrive méretben

Számítógép pendrive méretben

2016. 03. 21.
Teljes funkcionalitású számítógép a zsebben - Intel Compute Stick
Elsõ pillantásra: kell. Sõt: KELL!!! Nem is igazán TV-t okosítani, mint valami androidos vacakkal lehetne, hanem magát a TV-t használni igazi PC-ként. 48" Windows-zal, arra bármit rátelepítve maga a Kánaán. Emlékszem, nem is olyan régen ekkora méretben 4 GB-os pendrive jelent meg és nagyjából kétszer ennyibe került, mint most ez.
 
 
A dobozt megrágcsálva aztán lelohadt a lelkesedés: 2 GB RAM, Intel Atom 4 magos CPU. Belsõ tárhelye MicroSD-vel bõvíthetõ, így az adatok tárolása nem okoz gondot. De lássuk, a nem túl erõs hardver mire lesz elegendõ.
 
 
Az eszköz HDMI-vel csatlakozik a megjelenítõhöz. Billentyûzetet csatlakozathatunk USB-n is, de talán célszerûbb Bluetooth megoldást választani, hogy szabadon maradjon az egyetlen USB csatlakozónk.
 
Elsõ próbálkozásként a videó lejátszást teszteltem. Youtube videók akár Full HD minõségben is futtathatók, nem okoz problémát lejátszásuk Internet Explorerben. Ezt azért írom, mert más böngészõt feltelepítve akadtak nehézségek, de ez valószínúleg kodek, vagy egyéb bõvítmény hibája.
 
Következõ próba: Facebook. Itt sem ütköztünk akadályba, gond nélkül nézegethettük a képeket, videókat, minden funkció rendben mûködött. Az elsõ alkalom, amikor feltûnt, hogy mégiscsak egy Atom processzor 2 GB RAM-mal dolgozik a stickben, a Google maps használatánál volt. Az utcanézet használata komolyan fel tudja élni az erõforrásokat, jelentõs lassulást okozva. Talán nem meglepõ, ha azt mondom, ez az oldal Chrome alatt talán jobban mûködik.
Sebaj, Word, Excel fut rendesen és legvégsõ esetben, bár perverz a gondolat, még nyomtatót is lehet rákötni USB-vel. Ha azt gondolná, egy ekkora eszköz elfut USB-s tápról is, csalódni fog, kevés a stabil mûködéshez. A tápellátást a hozzá kapott külsõ adapterrel tudjuk megoldani.
 
Az eszköz érdekessége, hogy kis mérete és kompaktsága ellenére aktív ventilátort épített bele a gyártó. Nem mondom, hogy túl hangos, de azért ad egy alapzajt a használatkor.
 
 
Nagy memóriaigényû feladatok elvégzését ne várjuk tõle, de az átlagos netszörfözés nem okoz neki problémát. Online Flash játékok futtatására sem ezt a megoldást javasolom, de pl. prezentációk tartásához, kisméretû üzleti megoldásnak jó választás lehet. Kérdés, hogy a 40000 Ft-os ár figyelembevételével mennyire versenyképes a konkurens megoldásokhoz képest.