search
cart
gridTermékkategóriák
The Little Black Box

The Little Black Box

2014. 11. 18.
Kicsi, fekete és médialejátszó...a javából
Már elérhető a The Little Black Box névre keresztelt médialejátszó, amely volóban kicsi, mindössze 11,6x11,6x2,5 cm és 238 gramm. Az amerikai Amlogic cég AML8726-MX Cortex-A9 processzorára épül. Ez egy kétmagos, 1,5 GHz-en működő, 1 GB RAM-mal és 8 GB Flash memóriával gazdálkodó chip, amely mellett egy kétmagos Mali-400 MP2 grafikai segédprocesszor működik.  A rendszer Linux alapú, mleyhez a legnépszerűbb számítógépes médialejátszó alkalmazást az XBMC-t kapcsolták. Mint a többi médialejátszónkhoz, az XBMC-hez is létezik tabletes, okostelefonos távvezérlő. Ráadásul óriási választékban iOS-re, Androidra, de Windows Phone-ra is 8-félét találunk jelenleg. Van amelyik csak a zenelejátszáshoz, de a legtöbb a filmek és zenék kezeléséhez is használható; a képernyőn megjelenő jukebox a mobilon is elérhető. Ideális megoldás zenevezérlésre a TV bekapcsolása nélkül!
Az XBMC (a v14-es kiadással kodi Entertainment Center névre keresztelték az XBOX-hoz már semmilyen módon nem kapcsolódó alkalmazást) nem csak saját fáljaink lejátszásában jeleskedik, de rengeteg online zene- és filmforráshoz férhetünk hozzá különböző bővítmények telepítése után. Ezek a bővítmények ráadásul a lejátszó felületén kereshetőek és telepíthetőek, számítógépre nincs szükség beszerzésükhöz. A lejátszó firmware-je, így a rajta futó XBMC is folyamatosan online frissíthető a gyártó szerveréről.
Videó és hangkimenet csak egyetlen egy van a lejátszón, HDMI-csatlakozó formájában. A HDMI 1.4-es szabványú, 1080p-ig, de csak 2D-ben használható. Képes továbbküldeni digitálisan az összes aktuális hangformátumot akár 7.1-ben és HD (24-bites) felbontással is, illetve minden hangot sztereó analóg módon is ki tud küldeni, így a TLBB ideális azoknak, akik csak TV-t használnak a film hangjának megszólaltatásához. A médiafájl elérhető a lejátszó számára USB-n (két darab USB2-es portja van), SD-kártyán (microsSD), etherneten (10/100 Mbit, SMB, NFS és AFP is támogatott!) és wifin is (n-es sebességgel).
 
A TLBB dobozában egy HDMI-kábelt is találunk, és természetesen egy infra távvezérlő is alapfelszereltség. Opciós kiegészítő egy rádiós kétoldalas távvezérlő, amely hátlapján teljes billentyűzetet találunk, amely elsősorban az online tartalmakra keresés közben jöhet jól.
A TLBB tehát elsősorban a még mindig számítógépen mozizó, zenehallgató fiatalabb közönséget célozza meg, zökkenőmentessé téve az átállást a PC-ről egy minimális fogyasztású, hangtalan (passzív hűtésű), kényelmesen kezelhető médialejátszóra. FullHD-ban és 2D-ben gyakorlatilag minden népszerű médiafájlt le tud játszani akár hálózaton keresztül is, sőt 3D Blu-ray ISO-t is kezel – természetesen csak 2D-ben megjelenítve. A szó szerint számtalan online tartalom miatt nyelvtanulóknak is ideális választás.