search
cart
gridTermékkategóriák
Az alábbiakban a leggyakrabban forgalmazott vállalati licenckonstrukciókat ismertetjük. Ugyanazon terméküket a gyártók többféle felhasználói licenccel is forgalomba hozhatják, mely eltérések különböző árak és felhasználási feltételek (pl. felhasználási időkorlát, verziófrissítések lehetősége, stb.) formájában jelennek meg. Emiatt a vásárlás előtt mindig érdemes alaposan meggyőződni arról mind technikai, mind gazdaságossági oldalról, hogy mely licenckonstrukció az adott helyzetben a legmegfelelőbb. Licenc-specialista munkatársaink készséggel segítenek megtalálni Önnek a legjobb megoldást.
 
Microsoft dobozos licenc
 
A dobozos termékek alkotják minden felhasználói licenc alaptípusát, mely a szoftvergyártók értékesítési modelljének legrégebbi darabjai. A dobozos termékek egyedi licencet tartalmaznak (egy falhasználói jogot, mely egy számítógépre telepíthető), melyek nem kötődnek sem a felhasználóhoz, sem a számítógéphez, de regisztrálhatóak a felhasználóhoz.
 
A dobozos termékek az újabban megjelent szoftverek esetében aktivációt igényelnek, de szabadon újra aktiválhatóak. Nyelvi áttérési lehetőséget illetve a korábbi verziók használatának jogát (downgrade) jellemzően nem tartalmazzák (ld. a termékhez tartozó EULA).
 
Ebben a konstrukcióban érhetőek el bizonyos operációs rendszerek és alkalmazások frissítési (upgrade) változatai, melyek lehetővé teszik a régebben megvásárolt verziókról történő áttérést.
 
Microsoft OEM licenc (Original Equipment Manufacturer)
 
Örökös felhasználási jogot adó, egyedi (nem mennyiségi) licenctermék. Ahhoz a komplett számítógép konfigurációhoz kötődik, amelyre először feltelepítették (tehát nem a vele egy számlán megvásárolt hardverhez), tőle később nem választható el.
 
Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a konfiguráció élettartamának végén az OEM termék felhasználási joga is megszűnik. Downgrade jogot (a korábbi termékverzió használatának jogát) és nyelvi áttérési jogot nem tartalmaz. Csak komplett számítógéppel vásárolható meg (kivéve desktop operációs rendszer, és néhány alkalmazás, amely alkatrész nélkül is értékesíthető). Az ún. asztali (desktop) operációs rendszerek teljes változatai csak ebben a konstrukcióban, illetve dobozos termékként érhetőek el.
 
A termék jogszerű felhasználásához a termék teljes életciklusa alatt meg kell őrizni annak egyedi azonosítóját, amelyet a COA (Certificate of Authenticity) tartalmaz. A termékeket telepítés után aktiválni kell.
 
Microsoft OLP licenc (Open Licence Product)
 
Az OLP „örökös” felhasználói jogot biztosít, ami azt jelenti, hogy a termék felhasználási feltételeinek betartása mellett a felhasználó a terméket időbeni korlátozások nélkül használhatja.
 
A végfelhasználó nevére kiállított mennyiségi licenc. Downgrade jogot biztosít, amely az azonos platformra korábban megjelent azonos termékvonalba tartozó végleges termékváltozatokra vonatkozik.
 
Megszorításokkal nyelvi áttérési lehetőséget is tartalmaz, amely azt jelenti, hogy a vásárlás idején drágább nyelvi verzió licencével az olcsóbb változatot is lehet használni.
 
Mennyiségi telepítést tesz lehetővé, mely a mennyiségi telepítőkészletek (WWF) és mennyiségi telepítőkulcsok (VLK) segítségével történik.
 
OLP verziókövetéssel
 
A termék minden részletében azonos jogokat biztosít a korábban tárgyalt OLP-vel. Ezen felül benne található a felárért elérhető Software Assurance (Frissítési Garancia), amely két évig biztosítja a megjelenő új végleges termékverziókra történő áttérést. A desktop alkalmazások esetében az SA egy évre számolt díja a termék felhasználói jogáért fizetett díj 29%-a, míg kiszolgálók esetében ez 25%. Frissítési Garanciát OLP-ben csak a termék vásárlásával egy időben lehet megvásárolni.
 
Az SA lejártával a legfrissebb változat felhasználói joga marad meg örökös licencként. A második év végén az SA külön meghosszabbítható további két éves ciklusra.
 
A verziókövetéses konstrukciók jelentőségét az adja, hogy kiszolgáló termékek esetében friss változatra történő áttérésre csak SA megléte esetén van lehetőség, a korábban létező Upgrade (Frissítés) licenctípus már nem elérhető. Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy azon termékeket, amelyeket a vásárláskor nem látunk el SA-val, csak a teljes árú licenc újbóli megvásárlásával tudjuk később frissíteni az új termékváltozatra.
 
Microsoft OVL (company-wide) licenc (Open Value)
 
Az Open Value ( teljes vállalati) licencek „örökös" felhasználási jogot adó nevesített mennyiségi licencek, melyek kétoldalú szerződés megkötésével érhetőek el, és a vállalatban működtetett összes PC-re vonatkoznak. A szerződésbe a társvállalatok bevonhatók.
 
OVL konstrukcióban a végfelhasználó a termékeket és azok - a szerződés végéig érvényes - verziókövetését vásárolja meg a felhasználó, éves elosztott fizetési konstrukció keretében. A harmadik év végén a termék felhasználási joga az ügyfélé lesz, azt további három évre verziókövetéssel felruházhatja új szerződés, vagy a meglévő szerződés meghosszabbítása keretében. A PC-k számának növekedését és új addicionális termék rendelését havi rendszerességgel kell megtenni. Az árak a rendeléskor érvényes árlista szerint a szerződés lejártáig devizában (Euróban) garantáltak, csak az árfolyamváltozás befolyásolhatja őket.
 
A termékkategóriák az OVS konstrukcióban megismert rendszer szerint alakulnak, és Platform és alaptermékekre oszthatók. Az alaptermékek (Windows Pro UPG, Office Professional és Core CAL vagy Windows Pro UPG, Office Small Business, Small Business Sever CAL) alkotják a „Desktop Platform"-ot, e termékek mellett kiegészítő termékek részletfizetéses vásárlására is lehetőség van.
 
A felhasználói ár kialakítása úgy történik, hogy a felhasználói jog díja és a szerződés végéig terjedő egész évekre számolt éves verziókövetés (Software Assurance, SA) díjának az összegét a hátralévő évek számával osztják el. Így az első évben, 3 év verziókövetéssel vásárolt termék éves díja alacsonyabb, mintha ugyanazt a második évben vásárolnánk, mivel a díj nagyobbik hányadát kitevő felhasználói jog ára magasabb, mint a verziókövetésé. Az éves részletfizetés előnye, hogy akárcsak az OLP licencek esetén végleges felhasználói jogot szerez a vállalat, miközben az éves beruházás összege közel állandó szinten marad. A konstrukció részét képező SA pedig biztosítja az informatikai beruházás értékállóságát.
 
A Frissítési Garancia az Open Value konstrukció elválaszthatatlan része - az OVShez hasonlóan - mely további előnyöket biztosít a felhasználó számára, melyet az „SA Benefits" táblázat tartalmaz.
A licenc a mennyiségi konstrukciókhoz hasonlóan mennyiségi telepítés lehetőségét és a nyelvi változat függvényében nyelvi áttérési lehetőséget biztosít.
 
Microsoft OVS licenc (Open Value Subscription)
 
Az OVS licencek meghatározott időre szóló nevesített licencek, melyek kétoldalú szerződés megkötésével érhetőek el, és a vállalatban működtetett összes PC-re vonatkoznak. A felhasználó a terméket az előfizetési díjért cserében a szerződés időtartama alatt használhatja.
 
A hároméves keretszerződés éves díjfizetési periódusokra bomlik, melyet a szerződés megkötésének évfordulója jelöl ki. A szerződésbe a társvállalatok rugalmasan bevonhatóak. A konstrukció első évében a korábban beszerzett licencek után gyártói kedvezmény vehető igénybe, amely elérheti az első éves díj 50%-át. A termékeket két csoportra osztjuk: az alaptermékek (Windows Pro UPG, Office Professional és Core CAL vagy Windows Pro UPG, Office Small Business, Small Business Sever CAL) alkotják a „Desktop Platform”-ot, e termékek mellett kiegészítő termékek előfizetésére is lehetőség van.
 
Az alaptermékek ára három évre devizában (Euróban) garantált, csak az árfolyam változásának kockázata terheli. A kiegészítő (ún. addicionális termékek) éves díját az első megrendeléskor érvényes árlista határozza meg.
 
Az előfizetési díj a Microsoft és az APEH állásfoglalása alapján az operatív leasing szabályainak megfelelően költségként elszámolható. További pénzügyi előnyt jelent, hogy a legalitás eléréséért tett anyagi erőfeszítés lényegesen kisebb, mint az egy összegű licencvásárlás esetében. További érv, hogy a licencek darabszámát rugalmasan változtathatjuk, növelhetjük, de akár csökkenthetjük is.
 
Az alaptermékek esetében az évfordulók közt vásárolt PC-kre a következő évfordulótól kell csak az előfizetni. (Addicionális termék esetén a használatbavételkor kell ugyanezt megtenni) Ezen tulajdonságok hatására a szoftvergazdálkodás, és a hozzá allokált pénzforrások tervezhetővé válnak.
 
A szerződés a harmadik év végén meghosszabbítható, új szerződés köthető, vagy egy maradék összeg megfizetésével örökös licencbe kivásárolható. A verziókövetés (SA) a szerződés teljes időtartama alatt érvényes, a felhasználó jogosult a legújabb végleges termékváltozatok használatára. A kapcsolódó jogok az OLP verziókövetéses változatához hasonlóak. A Frissítési Garancia OVS esetében további előnyöket biztosít a felhasználó számára, melyet az „SA Benefits” táblázat tartalmaz.
 
A licenc a mennyiségi konstrukciókhoz hasonlóan mennyiségi telepítés lehetőségét és a nyelvi változat függvényében nyelvi áttérési lehetőséget biztosít.